lauantai 13. huhtikuuta 2013

Tärkkäystipsejä.

Mikäs sen parempaa sateisena viikonloppuna kuin romuta vähän kirpputoripöytiä, tehdä mahtavia pitsilöytöjä, ja pistää tärkkikattila kiehumaan? Ruustinna on harrastanut pitsin tärkkäystä pääosin erilaisia koruja ja kellotauluja varten. Olemme myös nähneet ihania pitsikulhoja, lampunvarjostimia ja koristeita tärkättävän näistä kirpputorin aarteista. Tänään tiedossa muutama vinkki, joiden avulla Sinustakin voi tulla kisällin sijaan mestaritärkkääjä.


1. Ajoita suurien tai useiden pienten pitsiliinojen tärkkäys dieetin kanssa samaan aikaan. Keittiösi on kuitenkin niin täynnä, ettet mahdu laittamaan ruokaa, joten miksei hoitaa kahta kärpästä yhdellä iskulla? Vaihtoehtoisesti osta isompi asunto.
2. Jos teillä on muurahaisia alivuokraajina, kannattaa varmaan suunnitella Raidin hankintaa, tai ainakin työtilojen vuorausta. Onneksi tässä suhteessa kevät ei ole ihan niin pitkällä kuin yleensä...
3. Useimmat tuntuvat keittävän sokeritärkkinsä seuraavalla ohjeella: 1 osa sokeria + 1 osa vettä. Tämä on testattu toimivaksi, MUTTA jos haluat ihan supertujun tärkin, niin lisää sokeria niin paljon kuin jaksat sekoittaa kuitenkin niin, että sokeritärkin lopputulos on kirkas. (Plussaa: Yksi tärkkäyskerta riittää ja liinoista voi rakentaa vaikka seiniä. Miinusta: Kuivuminen voi viedä yli viisi (5) viikkoa!)
4. Tärkin keittäminen voi joskus olla mukamas työlästä. Niinpä meillä tehdäänkin pikkutärkkejä kiehauttamalla vesi vedenkeittimessä, ja sekoittamalla sokeri kuuman veden joukkoon. Samalla maistuukin teekupponen.
5. Kannattaa varmaankin tärkätä aina lämpimällä sokeritärkkiseoksella. Nimittäin meillä on pienoinen aavistus empiiriseen tietoon perustuen, että kylmällä seoksella tärkkääminen jättää kiiltävän sokeripinnan pitsiin. Joten pelaa varman päälle ja lämmitä näppejäsi tärkkäämisen yhteydessä.
6. Mitäs vielä? Luovuus on huippujuttu, kannattaa tärkätä liinoja erilaisten kulhojen päällä saadakseen mielenkiintoisia kolmiulotteisia kuvioita.
7. Ja viimeinen varoitus: Ei syötäväksi, ei edes muurahaisille. Ainoastaan silmän iloksi. Ja läikkyvä sokeri kannattaa putsata aika nopeasti pois, se kovettuu niin kivasti pöytätasoihin, että kohtalaisen pian raavit sokeripisaroita kynnet verillä.

Tällä hetkellä kotona kuivuu kolme pitsiliinaa, montakos Sinulla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti